Marjat 

Punainen karviainen: Ribes uva-crispa; Viherherukka: Ribes nigrum ja Mustaherukka: Ribes nigrum

Valitsimme marjoiksi perinteikkään, mutta hyvin vähän viljellyn punaisen karviaisen ja toisen suomalaisen kasvinjalostustyön hienon tuotteen, viherherukan. Viherherukka on mustaherukan muunnos, siis mustaherukka, josta puuttuu väripigmentti. Aromikas maku muistuttaa mustaherukkaa, mutta marja on makeampi. Tuttua mustaherukkaa istutimme muutaman rivin.

Karviaislajikkeista valitsimme viinin valmistukseen mainiosti sopivan Lepaan punaisen ja viherherukoista erittäin C-vitamiinipitoisen Vennyn ja Vilman.  Mustaherukoiden lajeiksi valitsimme Marskin ja Mikaelin.  Valintaperusteena oli pystykasvuisuus ja marjojen iso koko.

Koe-erät marjojen mehuista ja viineistä osoittivat marjavalinnat täysosumiksi.

Varsinkin punainen karviainen on osoittautunut pohjoisen oloissa oivalliseksi marjaksi. Karviaista nimitetäänkin pohjoisen viinirypäleeksi. Ja todellakin: mehun kylmäpuristaminen karviaisista luo mielikuvan mehukkaiden viinirypäleiden käsittelystä.

Terveet pensaat kasvavat marjatarhallamme luonnonmukaisesti. Suomen ainutlaatuinen luonto huoltaa pensaita ja kypsyttää marjat. Talven pakkaset ja lumipeite nujertavat mahdolliset kasvitaudit. Marjat kypsyvät pitkissä, valoisissa päivissä ja viileissä öissä herkullisiksi ja erityisen vitamiini- ja hivenainerikkaiksi.

Marjapensaiden istutus, hoito ja marjojen poiminta sujuvat kaikki käsityönä. Aikamoinen urakka meillä kahdella on joka kesä edessämme. Marjojen poimintaan täytyy palkata kausityöntekijöitä lähialueelta: koululaisia, opiskelijoita, työikäisiä ja eläkeläisiä. Osa poimijoista on maahanmuuttajataustaisia.

Karviaisen, viherherukan ja mustaherukan vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat huomattavan korkeat.

Karviainen pesee ravintoarvoiltaan lähes minkä tahansa tuontihedelmän. Karviainen sisältää soluja hapettumisstressiltä suojaavaa E-vitamiinia enemmän kuin appelsiini, kiivi tai omena. Kivennäisaineista karviaisessa on runsaasti kaliumia ja kalsiumia, jotka ovat molemmat avain hyvän unen salaisuuteen.

Karviaisessa on erityisen paljon vastustuskykyä vahvistavaa antioksidantteina  toimivia karotenoideja. Niiden määrässä karviainen päihittää jopa superfoodina tunnetun lakan, pihlajanmarjan sekä tyrnin. Karotenoideja runsaasti sisältävän ruokavalion terveysvaikutukset ulottuvat myös mielenterveyteen saakka ehkäisten masennusta. 

Mustaherukkaa pidetään puutarhamarjojen C-vitamiinikuninkaana, mutta viherherukan C-vitamiinipitoisuus on vielä korkeampi kuin mustaherukan. C-vitamiini on välttämätön kasvulle, kudosten uudelleen rakentamiselle. Lisäksi se auttaa kehoa muodostamaan kollageenia. 

Mustaherukassa on myös runsaasti E- ja K-vitamiineja sekä kuituja. Mustaherukan siementen rasvahappokoostumuksen uskotaan suojaavan erilaisilta verisuonitaudeilta ja auttavan atooppisissa ihotulehduksissa.

Viherherukassa on näkökykyyn vaikuttavaa A-vitamiinia enemmän kuin mustikassa. Korkeasta orgaanisten happojen pitoisuuksista johtuen karviaisella ja viherherukalla on bakteereja tappavia, tulehdusta estäviä ominaisuuksia. Marjojen on tutkitusti todettu vahvistavan immuniteettia.

Marjat ovat suomalaisessa ruokavaliossa parhaimpia polyfenolien lähteitä. Ne ovat myös erinomaisia hyödyllisen ravintokuidun lähteitä.

(fineli.fi ja satokausi.fi)