KAJABACAN VIINITILA

Vuonna 2018 perustimme marjatarhan entisen Kajaniemen torpan maille Urjalaan. Visiomme oli viinitilan perustaminen ja käsityöläistilaviinien valmistaminen laadukkaista, omien pensaiden käsin poimituista marjoista.

PUNAINEN KARVIAINEN JA VIHERHERUKKA 

Valitsimme marjoiksi perinteikkään, mutta hyvin vähän viljellyn punaisen karviaisen ja toisen suomalaisen kasvinjalostustyön hienon tuotteen, viherherukan. Viherherukka on mustaherukan muunnos, siis mustaherukka, josta puuttuu väripigmentti. Aromikas maku muistuttaa mustaherukkaa, mutta marja on makeampi.

Karviaislajikkeista valitsimme viinin valmistukseen mainiosti sopivan Lepaan punaisen ja viherherukoista erittäin C-vitamiinipitoisen Vennyn.

Koe-erät marjojen mehuista ja viineistä ovat jo osoittaneet marjavalinnat täysosumiksi.

Varsinkin punainen karviainen on osoittautunut pohjoisen oloissa oivalliseksi marjaksi. Karviaista nimitetäänkin pohjoisen viinirypäleeksi. Ja todellakin: mehun kylmäpuristaminen karviaisista luo mielikuvan mehukkaiden viinirypäleiden käsittelystä.

Terveet pensaat kasvavat marjatarhallamme luonnonmukaisesti. Suomen ainutlaatuinen luonto huoltaa pensaita ja kypsyttää marjat. Talven pakkaset ja lumipeite nujertavat mahdolliset kasvitaudit. Marjat kypsyvät pitkissä, valoisissa päivissä ja viileissä öissä herkullisiksi ja erityisen vitamiini- ja hivenainerikkaiksi.

Luonnon monimuotoistaminen

Panostamme luonnon monimuotoistamiseen. Marjapensasrivien lomassa kukoistavat kellokukat, päivänkakkarat, puna-apila ja monet muut kesäkukat. Leppäkertut ja mehiläiset, kimalaiset ja lukemattomat kesän pörriäislajit lisäävät lintujen määrää ja vahvistavat pesinnän onnistumista. Pääskyset palasivat vanhaan maalaismaisemaan marjapensaiden istuttamisen myötä. Leppäkertut voivat hyvin kirvojen lisäännyttyä ja perhoslajikkeet runsastuivat entisestään kesantopelloille kylvettyjen peltokukkaviljelmien avulla.

Ennen viljelyä rakensimme kosteikkoalueet peltojen alalaidalle. Kosteikot puhdistavat vesiä ja luovat linnuille pesimäpaikkoja. On mainiota seurailla sorsien ja telkkien ruokailua ja pesimispuuhia ja etenkin pienten poikaisten ensimmäisiä uimaharjoituksia.

Hiilinielu

Marjatarha tekee sitä, mitä maapallo tarvitsee, imee ilmakehästä hiiltä. Monivuotiset, puuvartiset marjapensaat toimivat hiilinieluna. Niiden juurissa on suuri sieniyhteisö, joka sitoo rihmastoonsa hiiltä. Pensasrivien väleissä kasvavat kasvit jatkavat yhteyttämistä pitkälle syksyyn. Kasvit suojaavat maaperää ja ravinteet jäävät peltoon. Rivivälien ruohonleikkuusta tuleva ruohosilppu jää marjatarhalle maatumaan, samoin kuin pensaista syksyllä putoavat lehdet.

Marjapensaiden istutus, hoito ja marjojen poiminta sujuvat kaikki käsityönä. Pääosin työn teemme me perheen ja suvun avustuksella. Marjojen poiminta-aikaan tilallamme ovat ahkeroimassa myös paikallisen 4H-yhdistyksen kautta palkatut koululaiset ja opiskelijat.

Luonto ja lähialue luovat työmme arvopohjan. Pidämme huolta luonnosta, tuotamme lähiruokaa, käytämme lähialueen palveluja ja työllistämme lähialueen nuoria.

Torpparihengessä täällä Pohjantähden alla